Diagnose aneurysma

Heeft u net gehoord dat u een aneurysma in uw buik heeft? Waarschijnlijk zoekt u dan betrouwbare informatie. Wilt u weten welke zorg er is en wat u vergoed krijgt? Menzis kan u helpen.

Wat is een aneurysma?

 • Een aneurysma is een slagader in de buik die wijder is geworden.
 • Dit heet ook wel een AAA: aneurysma aorta abdominalis.
 • Als de ader snel wijder wordt of het aneurysma al groot is, dan kan er een operatie nodig zijn.
 • Een klein aneurysma geeft eigenlijk nooit problemen.
 • Het is belangrijk om regelmatig controles te krijgen. Een aneurysma is te zien op een echo. Soms is een MRI-scan of CT-scan nodig.

Bron: Thuisarts.nl

Jammer genoeg is het niet mogelijk om te precies te voorspellen hoe snel de buikslagader wijder wordt. Uw specialist bepaalt hoe vaak u een afspraak heeft voor controle. De verwijding gaat wel minder snel als u bepaalde medicijnen slikt. En als u gezond leeft.

Betrouwbare informatie | meer lezen over een aneurysma

Uw arts vertelt u van alles over wat een aneurysma is en welke behandelingen er zijn. Heeft u toch nog vragen? Of wilt u er meer over lezen? Kijk dan op de volgende website:

Tips voor het gesprek met uw arts

Het gesprek met een arts kan best vermoeiend zijn. Er komt veel informatie op u af. Het gebeurt vaak dat u toch nog vragen heeft als u weer thuis bent. We geven u 4 tips voor een goede voorbereiding op het gesprek.

 • Tip 1: Zet uw vragen op papier

  Bedenk vooraf wat u wilt weten en schrijf die vragen op. Neem deze lijst mee naar het gesprek.

 • Tip 2: Schrijf mee of neem op met Consult+

  Maak tijdens het gesprek aantekeningen. Zo kunt u achteraf gemakkelijk de informatie weer terugvinden. Als u met volledige aandacht wilt luisteren dan kunt u het gesprek ook opnemen met uw mobiele telefoon. Dat kan bijvoorbeeld met de app Consult+. Overleg wel eerst met de arts of het goed is dat u het gesprek opneemt.

 • Tip 3: Stel vragen

  Stel gerust alle vragen die u wilt stellen. Vraag altijd door, bijvoorbeeld als er een vakterm wordt gebruikt die u niet begrijpt. Wanneer u alles goed begrijpt dan kunt u de rest van het gesprek makkelijker volgen. De arts is er om al uw vragen te beantwoorden.

  Stel in ieder geval deze 3 goede vragen:

  • Wat zijn mijn mogelijkheden?

  • Wat zijn de voordelen en nadelen van die mogelijkheden?

  • Wat betekent dat in mijn situatie?

 • Tip 4: Neem iemand mee

  Twee mensen onthouden meer dan een. Neem gerust uw partner mee, een familielid of een goede vriend(in). Niet alleen ter ondersteuning, maar bijvoorbeeld ook om aantekeningen te maken of vragen te stellen.

Vergoedingen bij een aneurysma

De Basisverzekering vergoedt alle kosten die te maken hebben met uw diagnose, zoals huisartsbezoek en afspraken in het ziekenhuis en eventuele medicijnen. U betaalt wel eigen risico. Voor de kosten die u maakt bij uw huisarts betaalt u meestal geen eigen risico.

Soms kunt u ook andere vergoedingen krijgen, bijvoorbeeld voor:

Kies zelf uw zorgaanbieder

Veel mensen gaan naar een zorgaanbieder waar de huisarts ze naar doorverwijst. Of een zorgaanbieder die dichtbij is. Maar dat hoeft helemaal niet. U bepaalt zelf waar u behandeld wilt worden. In onze Zorgvinder vindt u alle zorgaanbieders met wie we een contract hebben.

Zorgvinder

Op deze pagina staat algemene informatie. Uw arts kan u meer vertellen over uw persoonlijke situatie.