Ik denk dat ik gehoorproblemen heb

Denkt u dat u gehoorproblemen heeft? Door het doen van een hoortest weet u of u een hoortoestel nodig heeft.

Laat een hoortest doen

Een hoortest kunt u laten doen bij een KNO-arts, een audicien of een audioloog. Tijdens zo’n test wordt onderzocht:

 • Wat er niet meer goed functioneert.
 • De grootte van het gehoorprobleem.
 • Wat de oorzaak is.

Hoe wordt uw gehoor getest?

De test kan onder andere bestaan uit:

 • Een piepjestest. Hiermee wordt de gevoeligheid van het oor gemeten.
 • Een spraakklank test. Hiermee wordt onderzocht hoe goed u spraakklanken nog kunt onderscheiden.

Meer informatie over andere testen vindt u op de pagina van kno.nl. U kunt ook een online hoortest doen, bijvoorbeeld via OorCheck of Beter Horen. Een hoortest is vaak gratis. Zoekt u een aanbieder van hoortesten? Via onze Zorgvinder vindt u er een bij u in de buurt.

Meer lezen over gehoorproblemen

Uw huisarts en specialist proberen u zo duidelijk en volledig mogelijk te informeren over de gehoorproblemen. Zit u toch nog met vragen? Of wilt u er meer over lezen? De volgende website biedt goede en betrouwbare informatie:

Tips voor het gesprek met uw arts

Het gesprek met een arts kan best vermoeiend zijn. Er komt veel informatie op u af. Het gebeurt vaak dat u toch nog vragen heeft als u weer thuis bent. We geven u 4 tips voor een goede voorbereiding op het gesprek.

 • Tip 1: Zet uw vragen op papier

  Bedenk vooraf wat u wilt weten en schrijf die vragen op. Neem deze lijst mee naar het gesprek.

 • Tip 2: Schrijf mee of neem op met Consult+

  Maak tijdens het gesprek aantekeningen. Zo kunt u achteraf gemakkelijk de informatie weer terugvinden. Als u met volledige aandacht wilt luisteren dan kunt u het gesprek ook opnemen met uw mobiele telefoon. Dat kan bijvoorbeeld met de app Consult+. Overleg wel eerst met de arts of het goed is dat u het gesprek opneemt.

 • Tip 3: Stel vragen

  Stel gerust alle vragen die u wilt stellen. Vraag altijd door, bijvoorbeeld als er een vakterm wordt gebruikt die u niet begrijpt. Wanneer u alles goed begrijpt dan kunt u de rest van het gesprek makkelijker volgen. De arts is er om al uw vragen te beantwoorden.

  Stel in ieder geval deze 3 goede vragen:

  • Wat zijn mijn mogelijkheden?

  • Wat zijn de voordelen en nadelen van die mogelijkheden?

  • Wat betekent dat in mijn situatie?

 • Tip 4: Neem iemand mee

  Twee mensen onthouden meer dan een. Neem gerust uw partner mee, een familielid of een goede vriend(in). Niet alleen ter ondersteuning, maar bijvoorbeeld ook om aantekeningen te maken of vragen te stellen.

Hoe zit het met de vergoeding?

De Basisverzekering vergoedt alle kosten die te maken hebben met uw behandeling: huisartsbezoek, de behandeling in het ziekenhuis en eventuele medicijnen of een second opinion. 

Om te weten wat u precies vergoed krijgt voor een hoortoestel of ruismaskeerder, bekijkt u de vergoedingen van de Basisverzekering. Wel betaalt u het eigen risico. Soms heeft u ook recht op andere vergoedingen, bijvoorbeeld voor:

Heeft u twijfels over de diagnose? 

U kunt altijd een second opinion vragen bij een andere arts. Dit kan u meer zekerheid geven als u twijfelt over uw diagnose. Vanuit de Basisverzekering is er een vergoeding voor een second opinion.