Ik denk dat ik gehoorproblemen heb

Denkt u dat u gehoorproblemen heeft? Door het doen van een hoortest weet u of u een hoortoestel nodig heeft.

Laat een hoortest doen

Een hoortest kunt u laten doen bij een KNO-arts, een audicien of een audioloog. Tijdens zo’n test wordt onderzocht:

  • Wat er niet meer goed functioneert.
  • De grootte van het gehoorprobleem.
  • Wat de oorzaak is.

Hoe wordt uw gehoor getest?

De test kan onder andere bestaan uit:

  • Een piepjestest. Hiermee wordt de gevoeligheid van het oor gemeten.
  • Een spraakklank test. Hiermee wordt onderzocht hoe goed u spraakklanken nog kunt onderscheiden.

Meer informatie over andere testen vindt u op de pagina van kno.nl. U kunt ook een online hoortest doen, bijvoorbeeld via OorCheck of Beter Horen. Een hoortest is vaak gratis. Zoekt u een aanbieder van hoortesten? Via onze Zorgvinder vindt u er een bij u in de buurt.

Meer lezen over gehoorproblemen

Uw huisarts en specialist proberen u zo duidelijk en volledig mogelijk te informeren over de gehoorproblemen. Zit u toch nog met vragen? Of wilt u er meer over lezen? De volgende website biedt goede en betrouwbare informatie:

Tips voor het gesprek met uw arts

Het gesprek met een arts kan best vermoeiend zijn. Er komt veel informatie op u af. Het gebeurt vaak dat u toch nog vragen heeft als u weer thuis bent. We geven u 4 tips voor een goede voorbereiding op het gesprek.

Hoe zit het met de vergoeding?

De Basisverzekering vergoedt alle kosten die te maken hebben met uw behandeling: huisartsbezoek, de behandeling in het ziekenhuis en eventuele medicijnen of een second opinion. 

Om te weten wat u precies vergoed krijgt voor een hoortoestel of ruismaskeerder, bekijkt u de vergoedingen van de Basisverzekering. Wel betaalt u het eigen risico. Soms heeft u ook recht op andere vergoedingen, bijvoorbeeld voor:

Heeft u twijfels over de diagnose? 

U kunt altijd een second opinion vragen bij een andere arts. Dit kan u meer zekerheid geven als u twijfelt over uw diagnose. Vanuit de Basisverzekering is er een vergoeding voor een second opinion.