PGB verpleging en verzorging aanvragen

Wilt u in de toekomst zorg inkopen die beter bij uw persoonlijke situatie past? In 5 stappen vraagt u een PGB verpleging en verzorging (PGB vv) aan.

Aanvragen van een PGB verpleging en verzorging

Wilt u in de toekomst zorg inkopen die beter bij uw persoonlijke situatie past? In 5 stappen vraagt u een PGB verpleging en verzorging (PGB vv) aan. Hieronder zijn ze kort omschreven. Op het aanvraagformulier vindt u de uitgebreide omschrijving.

Let op:

 • Wanneer u een aanvraagformulier indient, mag deze niet ouder zijn dan drie maanden. Ook is het niet mogelijk om meer aanvraagformulieren naast elkaar in te dienen.
 • Bent u jonger dan 18 jaar en wilt u een PGB vv aanvragen? Dan mag het aanvraagformulier alleen worden ingevuld door een wijkverpleegkundige met een afgeronde hbo-opleiding Kinderverpleegkunde, met deskundigheidsniveau 5 én een BIG-registratie. De wijkverpleegkundige moet bovendien zelfstandig of via de werkgever aangesloten zijn bij de Branchevereniging Integrale Kindzorg (BINKZ).
 • U moet het aanvraagformulier invullen met een wijkverpleegkundige, maar deze verpleegkundige mag niet ook uw zorgverlener zijn, tenzij Menzis een overeenkomst heeft met die wijkverpleegkundige. Deze wijkverpleegkundige die het aanvraagformulier met u invult, mag ook niet uw vertegenwoordiger, uw partner of uw bloed- of aanverwant in de eerste of tweede graad zijn.
 • Wilt u lezen welke zorg mogelijk is, waar u voor in aanmerking komt en wat er in de vergoeding wijzigt? Bekijk de vergoeding voor verpleging en verzorging

In 5 stappen een PGB vv aanvragen

 • 1. Afspraak met wijkverpleegkundige

  Maak een afspraak met een wijkverpleegkundige (BIG + niveau 5). Deze wijkverpleegkundige komt langs, stelt de zorgbehoefte vast en legt dit vast in het verpleegkundige deel. Een geschikte wijkverpleegkundige vindt u op onze Zorgvinder onder 'wijkverpleging'. Komt u er niet uit? Bel dan gerust met een van onze Zorgadviseurs. Zij helpen u graag: 088 222 4242.

 • 2. Formulieren invullen

  Vul het aanvraagformulier in. Het eerste deel vult u samen met de wijkverpleegkundige in, het tweede deel vult u zelf in en tot slot voegt u ook het zorgplan van de wijkverpleegkundige toe. Op het aanvraagformulier staat omschreven wat u waar moet invullen. Meer informatie over de normen van de verpleegkundige vindt u op v&vn.

  Tips | maak een kopie en vul alles in

  • maak kopieën van de originele documenten voor uw eigen administratie. 
  • vul alles volledig in en zorg dat de formulieren ondertekend zijn. Als de aanvraagformulieren niet volledig zijn ingevuld en ondertekend of als de aanvraag niet compleet is, dan kunnen wij uw aanvraag niet in behandeling nemen. 
 • 3. Extra informatie opsturen

  Als het nodig is, kunt u aanvullende documenten toevoegen aan uw aanvraag. Denk dan bijvoorbeeld aan een zorgplan of assessment van de wijkverpleegkundige, een rapport van de huisarts, een kopie van de rechtbank (als er een wettelijk vertegenwoordiger is) of andere belangrijke informatie voor de aanvraag van uw PGB vv.

 • 4. Stuur alles in een keer op naar:

   

  Menzis
  Afdeling PGB vv
  Postbus 75000
  7500 KC Enschede

  U kunt het ook digitaal aanleveren bij pgbvv@menzis.nl. De bijlagen moet u dan wel in 1 document toevoegen, het liefst in een pdf. Dus geen losse scans en foto's.

 • 5. U ontvangt een toekenning of afwijzing

  Wanneer uw aanvraag is beoordeeld, krijgt u een brief waarin staat of uw PGB vv wordt toegekend of afgewezen. Bij een afwijzing vertellen we u ook waarom de aanvraag is afgewezen.

  Wordt uw aanvraag toegewezen?

  U ontvangt een schriftelijke toewijzing met een ingangsdatum en een budget op basis van de geïndiceerde uren. Bewaar deze toestemming goed! Stapt u over naar een andere zorgverzekeraar? Dan blijft het PGB vv geldig, er kan wel een ander tarief gelden.

Menzis PGB-team

Heeft u vragen? We maken u graag wegwijs in het PGB. We staan van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur voor u klaar. 
PGB-team: 088 222 4800

Veelgestelde vragen

Meer weten over het PGB verpleging en verzorging of een andere vraag? 
Bekijk de veelgestelde vragen