Stoppen met piekeren

Te veel piekeren is niet alleen vermoeiend, het geeft vaak ook een somber gevoel. Lees er meer over en wat u er aan kunt doen.

Hoe kan ik stoppen met piekeren?

Iedereen piekert wel eens. Piekeren betekent in dat u veel nadenkt en deze vaak negatieve gedachten niet kunt loslaten. U zit als het ware vast in een pessimistisch denkpatroon met dwangmatige gedachten. Het is vaak moeilijk om gedachten te verzetten naar het positieve om zo het piekeren te stoppen.

Wat zijn oorzaken van piekeren?

Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen voor het piekeren. Onzekerheid kan hierin een rol spelen. Misschien heeft u twijfels over uw relatie, heeft u weinig sociale contacten of biedt het werk u niet de zekerheid of kansen die u voor ogen heeft. Bent u te perfectionistisch of heeft u faalangst, dan is het moeilijk te accepteren dat dingen niet altijd zo gaan als dat u graag zou willen. Dit kan u aan het nadenken zetten met dwangmatig piekeren tot gevolg. Ook kunt u zorgen hebben over je financiele situatie en weet u niet hoe u eruit moet komen. Al dat nadenken zorgt vaak ook voor somberheid waardoor piekeren zelfs kan leiden tot een depressie of burn-out. U ervaart dan constant een rusteloos gevoel.

Vaak begint het piekeren wanneer u in bed ligt. Waar u eigenlijk uw hoofd leeg zou moeten maken om van een goede nachtrust te genieten, kunt u niet stoppen met piekeren en malen. U komt dan niet in slaap of slaapt onrustig. Ook kunt u last krijgen van concentratieproblemen overdag. Des te meer redenen om te proberen uw negatieve gedachten te stoppen en zo het piekeren los te laten. Ervaart u slaapproblemen door het piekeren? Probeer dan eens deze tips om beter te slapen

Kan ik piekeren ook afleren?

Piekert u regelmatig en houdt het u uit uw slaap ’s nachts? Weet dan, piekeren is af te leren. Zijn een hoge werkdruk en stress de oorzaken van uw problemen? Maak dit dan bespreekbaar op het werk. Leer omgaan met stress en voorkom dat u overspannen raakt. De belangrijkste tip om minder te piekeren is: zorg voor innerlijke rust. Mindfulness oefeningen kunnen helpen om negatieve gedachten los te laten. En wist u dat wandelen ook zorgt voor ontspanning en goed is voor het welzijn? Trek er dus lekker op uit en blijf in beweging.

Geschreven door:
Menzis redactie


meer van

Datum:
19 december 2023
Leestijd:
2 minuten