Beter slapen

Niets is zo belangrijk als een goede nachtrust. Hier vindt u informatie en praktische tips van deskundigen. Hiermee kun u de dag uitgerust beginnen!

Goed slapen is belangrijk

Als u goed slaapt, voelt u zich overdag fitter en kan u zich vaak beter concentreren. Maar lang niet iedereen kan elke nacht goed slapen. Veel Nederlanders ervaren slaapproblemen. Ze kunnen moeilijk in slaap komen of worden juist veel te vroeg weer wakker. Sommigen kampen zelfs met een chronisch slaaptekort.

Een volwassene heeft gemiddeld 7 tot 9 uur slaap per etmaal nodig. U doorloopt iedere nacht 4 slaapfases, tot wel 5 keer per nacht. De oorzaken van slaapproblemen zijn divers. Piekeren of stress kan u uit uw slaap houden. Ook een zwangerschap, jonge kinderen, de overgang, angst en alcohol kunnen een rol spelen bij slapeloosheid.

Hoe zorg ik voor een gezond slaappatroon?

Goed slapen 's nachts begint al overdag. Zorg ervoor dat u voldoende beweegt en plezier en zingeving vindt in uw dag. Zorg voor routine, ga rond dezelfde tijd naar bed en sta rond dezelfde tijd op, ook als u moeite met opstaan heeft of u zich futloos voelt. Ga niet te laat naar bed als u weet dat je er 's ochtends weer vroeg uit moet. Sport niet intensief voor het slapen gaan en kijk geen (spannende) televisie of op uw mobiel 1 uur voor het slapen gaan. Voor meer ontspanning kunt u mindfulness oefeningen doen voor het slapen gaan. Dit kan u ook helpen als u kampt met pijn en ongemakAccepteer dat u af en toe 's nachts wakker wordt of wakker ligt. Dit werkt het beste om uit te rusten en weer in slaap te vallen.

Ook praktische zaken in de slaapkamer kunnen u helpen. Denk bijvoorbeeld aan een goed matras en een goed kussen. Verder is het verstandig om uw slaapkamer goed te ventileren en niet te werken of televisie te kijken in de slaapkamer.

 

Artikelen

In tijden van stress kan het helpen om uw ademhaling te letten. Dit zorgt voor ontspanning. Probeer eens deze 4 ademhalingsoefeningen. 

We zijn allemaal weleens hangerig en futloos. Maar het wordt vervelend als deze gevoelens na een tijdje niet verdwijnen. Wat kunt u er zelf aan doen? 6 tips.

De een kan toe met 4 uurtjes slaap, en de ander heeft wel 10 uur nodig. Waar ligt dat aan? En hoeveel uur slaap heeft u dan nodig? 

Zorg voor leefkracht - home

Podcast |Hoe lekker kunt u het?

In deze podcastaflevering hoort u wat slaap is en waarom het belangrijk is. De ene lukt het echter beter dan de ander. Maar hoe kunt u er zelf voor zorgen dat het (beter) lukt? Luister de aflevering over Slapen.