Leven met borstkanker
Na de behandeling van borstkanker kunnen lichamelijke of psychische klachten blijven bestaan. Ook kunt u te horen krijgen dat u uitbehandeld bent en dus niet meer beter wordt. Waar kunt u dan terecht voor hulp en informatie?
Psychologische hulp na borstkanker
Als u psychologische hulp nodig heeft, dan wordt dit volledig vergoed uit de Basisverzekering. Het enige dat u nodig heeft, is een schriftelijke verwijzing van uw huisarts of uw medisch specialist. Wacht niet te lang met hulp vragen, u heeft een heftige periode achter de rug. Voor psychische zorg kunt u bijvoorbeeld terecht bij een gezondheidszorgpsycholoog, psychotherapeut, psychiater of klinisch psycholoog
De zorgaanbieder moet voldoen aan bepaalde eisen van het kwaliteitsstatuut GGZ van Zorginstituut Nederland. Alle zorgaanbieders met wie wij een contract hebben, hebben van dit kwaliteitsstatuut. U vindt ze in de Zorgvinder.
Is de drempel voor psychische hulp nu te hoog? Dan is mindfulness misschien iets voor u. De website kanker.nl biedt meer informatie en gratis oefeningen aan.
Mensen die hetzelfde hebben meegemaakt
Hoe begripvol uw omgeving ook is, het kan erg fijn zijn om contact te hebben met mensen die hetzelfde meemaakten. Dat kan door (voormalig) borstkankerpatiƫnten persoonlijk te ontmoeten, maar ook door online contact te zoeken.
Persoonlijk contact met anderen
Borstkankervereniging Nederland heeft in elke regio contactpersonen die voor dezelfde keuzes stonden als u. Soms is het nuttig om hun ervaringen te horen. U kunt per mail of telefoon contact met hen opnemen.
Online uw verhaal delen
Het kan fijn zijn om online contact te zoeken met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt. Gelukkig zijn er verschillende websites en online platforms waar u uw verhaal kunt delen, ervaringen kunt uitwisselen of andermans ervaringen kunt lezen. Een goed voorbeeld zijn de ervaringsverhalen op de website van Borstkankervereniging Nederland. Of kijk eens op de (besloten) Facebook-groep Borstkanker Lotgenoten.
Als u niet meer beter wordt
Borstkanker is vaak goed te genezen, zeker als de ziekte snel wordt ontdekt. Hoe vreselijk het ook is, het kan natuurlijk ook gebeuren dat u hoort dat u niet meer beter wordt.
Palliatieve zorgcoach
Voor mensen in de laatste fase van hun leven is er de palliatieve zorgcoach . Deze helpt zo goed mogelijk zonder 'gedoe' over welke organisatie of specialist er nu betrokken moet zijn.
Meer lezen over niet meer beter worden
Overpalliatievezorg.nl is een website met informatie over veranderingen in uw leven, regie houden en afscheid nemen.
Hospice
In een hospice kunt u worden verzorgd in de laatste periode van uw leven. Een hospice is bedoeld om de kwaliteit van leven van de patiƫnt zo goed mogelijk te houden. Er is aandacht om verdriet, pijn en angst te verzachten.
Hoe zit het met de vergoeding?
De Basisverzekering vergoedt alle kosten die te maken hebben met uw behandeling, zoals huisartsbezoek, controles in het ziekenhuis en eventuele medicijnen. U betaalt vaak wel eigen risico. Soms heeft u ook recht op andere vergoedingen, bijvoorbeeld voor:
Moeite om weer aan het werk te gaan?
Gaat u weer aan het werk na uw behandeling? Moeheid en moeite met concentreren kunnen dan extra lastig zijn. Ook zien veel mensen op tegen de ontmoeting en de gesprekken met de leidinggevende of met collega’s.
Mensen die medisch en sociaal goed worden begeleid, gaan sneller en met minder problemen weer aan het werk na de behandelingen. Een gespecialiseerde psycholoog kan u daarbij helpen. Vraag uw huisarts om een verwijzing.