Leven met darmkanker

Na de behandeling van darmkanker kunt u genezen zijn, maar er kunnen ook klachten blijven bestaan. Misschien wordt u niet meer beter. Waar kunt u dan terecht voor hulp?

In het kort

Na de behandeling voor darmkanker kunt u klachten houden, zoals moeheid en problemen met eten. Ook kan het leren omgaan met een eventuele stoma moeilijk zijn. U kunt hiervoor begeleiding krijgen van een psycholoog en diëtist. Ook kan het u mogelijk helpen om contact te leggen met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. Het kan ook zijn dat u niet meer beter kan worden.

Ervaringen van anderen

U kunt uw hart luchten en ervaringen delen met andere mensen die darmkanker hebben of hebben gehad. Dat lucht vaak op en geeft houvast.

Psychologische hulp 

Kanker en de behandeling ervan zetten je leven op z'n kop. Als u hulp nodig heeft, dan geeft de Basisverzekering daar een volledige vergoeding voor. U heeft alleen een schriftelijke verwijzing van uw huisarts of medisch specialist nodig. Wacht niet te lang met hulp vragen: u staat er niet alleen voor. 

De zorgaanbieder moet wel voldoen aan bepaalde eisen van het kwaliteitsstatuut GGZ van Zorginstituut Nederland. Alle door Menzis gecontracteerde zorgaanbieders hebben zo’n kwaliteitsstatuut. U vindt ze in de Zorgvinder.

Is psychische hulp zoeken nog een brug te ver? Probeer dan mindfulness. Voor veel mensen geeft mindfulness steun na kanker. De website Mindfulness bij Kanker legt uit hoe en biedt gratis oefeningen.

Vergoedingen

De Basisverzekering vergoedt alle kosten die te maken hebben met uw behandeling: de huisartsbezoeken, de behandeling in het ziekenhuis en eventuele medicijnen. Wel betaalt u het eigen risico. Soms heeft u ook recht op andere vergoedingen, bijvoorbeeld voor:

Als u niet meer beter wordt

Darmkanker is vaak goed te genezen, zeker als de ziekte snel wordt ontdekt. Hoe vreselijk het ook is, het kan natuurlijk ook gebeuren dat u hoort dat u niet meer beter wordt.

Palliatieve zorgcoach

Voor mensen in de laatste fase van hun leven is er de palliatieve zorgcoach. Deze helpt zo goed mogelijk zonder 'gedoe' over welke organisatie of specialist er nu betrokken moet zijn.

Meer lezen over niet meer beter worden

Ongeneeslijk.nl is een website met informatie over veranderingen in uw leven, regie houden en afscheid nemen.

Hospice

In een hospice kunt u worden verzorgd in de laatste periode van uw leven. Een hospice is bedoeld om de kwaliteit van leven van de patiënt zo goed mogelijk te houden. Er is aandacht om verdriet, pijn en angst te verzachten.

Herstellen met SamenGezond

Na een behandeling of operatie zijn uw conditie en energiepeil vaak flink gedaald. Het lichaam is hard aan het werk om weer op kracht te komen. Voor uw herstel zijn bewegen en gezond eten erg belangrijk. Ons online gezondheidsprogramma SamenGezond helpt u daarbij.

Ontdek SamenGezond

Op deze pagina staat algemene informatie. Uw arts kan u meer vertellen over uw persoonlijke situatie.