Behandeling beroerte

Door een beroerte zo snel mogelijk na het ontstaan te behandelen is de kans op herstel het grootst. In het ziekenhuis wordt onderzocht of er sprake is van een TIA, een herseninfarct of een hersenbloeding. Elk heeft een eigen behandelmethode.

In het kort

Na een hersenbloeding of herseninfarct kunnen de klachten met de juiste behandeling sterk minder worden. Dat gebeurt vooral in de eerste 3 tot 6 weken. Daarna is er ook nog verbetering mogelijk. Dit duurt langer en gaat minder snel. Bij een TIA kunnen de uitvalsverschijnselen al binnen een paar uur helemaal verdwijnen.

Welke behandelmogelijkheden zijn er?

Met oefeningen en revalidatie kunnen de gevolgen van een beroerte minder worden. Uw arts bespreekt met u hoe u het beste aan uw herstel kunt werken. Het kan nodig zijn dat u ook medicijnen moet nemen.

Neem de tijd om u goed te informeren

Neem de tijd om de informatie die u van uw specialist heeft gekregen goed door te nemen. U kunt ook zelf meer informatie opzoeken, bijvoorbeeld op het internet. Heeft u daarna nog vragen? Vraag dan om een nieuw gesprek met uw arts.

Informatie over behandelingen

Er is veel informatie te vinden op het internet over de behandeling van een beroerte. De volgende websites geven goede en betrouwbare informatie:

Vergoedingen

De Basisverzekering vergoedt alle kosten die te maken hebben met uw behandeling: het huisartsbezoek, de behandeling in het ziekenhuis en eventuele medicijnen. U betaalt meestal wel eigen risico. Soms heeft u ook recht op andere vergoedingen, bijvoorbeeld voor:

Wat is voor u het beste ziekenhuis?

Bij een beroerte geldt: hoe eerder de behandeling start, hoe beter het is. Rustig een ziekenhuis uitkiezen past daar niet bij. Daarom volgen de meeste mensen bij een beroerte het advies van de hulpverlener van 112 of de huisarts op bij de keuze van het ziekenhuis. Wilt u later persoonlijk advies of misschien een second opinion? Neem gerust contact met ons op.

Op deze pagina staat algemene informatie. Uw arts kan u meer vertellen over uw persoonlijke situatie.