Bewegen in Twente, samen grenzen verleggen

Lopen is gezond voor lichaam en geest. Daarom ondersteunt Menzis allerlei initiatieven in Twente, zoals de Virtuele Menzis Run en de Singelloop. Gezellig is het ook, want tijdens het lopen leren deelnemers al snel nieuwe mensen kennen.

In kleine stapjes naar een betere conditie

Marije Davidse, coach bij welzijnsorganisatie Alifa: “Alifa verbindt: jongeren, senioren, vrijwilligers, ouders, kinderen, arm en rijk, de wijken, Enschede. Samen werken we aan een gelukkige stad. Dat doen we met veel verschillende projecten, Bewegen in Twente is er daar één van. Als corona het toelaat, wordt op 12 september de Singelloop gehouden – een loop van 8,2 kilometer. Wie daaraan wil meedoen, kan zich een week eerder voorbereiden met de Virtuele Run. Je kunt dan kiezen voor 4,1 of 8,2 kilometer lopen, in je eigen wijk. Het idee is dat je op één dag deze afstand loopt. Dat mag in één keer natuurlijk, maar je mag de afstand ook in stukjes hakken gedurende die dag – alles dus in je eigen tempo. Je laatste kilometer loop je vlak bij de Grolsch Veste.

Na die warming-up ben je een week later helemaal klaar voor de Singelloop. Uit voorgaande jaren weten we dat dit soort initiatieven veel mensen aanzetten tot meer bewegen, ze komen vaker van de bank af en voelen zich fitter. Ze beleven er ook veel plezier aan, genieten van het bewegen. In kleine stapjes verbeteren ze hun conditie en leggen de lat steeds iets hoger.” 

Iedereen verdient een podium

Jelle Schiphorst, projectleider Scoren in de Wijk: “Scoren in de Wijk (onder de vlag van FC Twente) is ook betrokken bij de virtuele loop en de Singelloop. Waarom? Omdat wij als betaald voetbalorganisatie iets terug willen doen aan onze achterban. We hebben naoberschap hoog in ons vaandel staan en zien het als onze morele plicht om mensen te verbinden en te mobiliseren. Iedereen doet ertoe. Iedereen verdient een podium. En omdat wij als club een grote uitstraling in de regio hebben, kunnen we ook kwetsbare groepen bereiken – denk aan mensen zonder betaald werk, mensen met een fysieke of mentale beperking en statushouders die graag willen inburgeren. De prijzen die je met het lopen kunt verdienen, stellen wij dan ook graag ter beschikking: medailles en trainingspakken.”

“Ik voel me veel fitter”

Patrick Pelle, deelnemer, vertelt: “Kijk, ik ben metaalbewerker en kom wel eens moe van m’n werk. Dan heb ik niet altijd zin om te gaan hardlopen. Maar omdat we het met een groepje doen – ook m’n tweeling Denise en Naomi loopt mee – ga ik toch.

Door dat ik nu vaker van de bank kom, voel ik me veel fitter en heb ik meer zin om dingen te ondernemen.”

Samen bewegen versterkt de leefkracht van mensen

Janet van Veen, eventmanager Menzis vertelt waarom Menzis dit soort initiatieven ondersteunt: “De Virtuele Menzis Run en de Singelloop zijn voorbeelden dat Menzis haar verantwoordelijkheid neemt – niet alleen voor onze verzekerden, maar ook voor de samenleving als geheel. Iedereen doet ertoe: arm en rijk, jong en oud, gezond en ziek, hoog opgeleid en ongeschoold, met of zonder betaald werk. Door dit samen te doen – in een groep –  komen mensen echt met elkaar in verbinding. We zien dat dit de leefkracht van mensen versterkt. Daar doen we het voor.”