Lekker in je vel met ADO-fit

ADO-fit is er voor supporters van ADO Den Haag met overgewicht. In 12 sessies leren ze gezond te eten en meer te bewegen. De winst is groot: ze voelen zich fitter en zitten lekkerder in hun vel. Menzis maakt het financieel mede mogelijk.

Waarom ADO-fit?

Tim Oosterheert (projectleider) vertelt erover: “ADO-fit is een initiatief van de Stichting ADO Den Haag in de Maatschappij. We hechten veel waarde aan de gezondheid en fitheid van onze supporters. Met ADO-fit ondersteunen we hen om hun leefstijl structureel te verbeteren. Het Cars Jeans-stadion dient als inspirerende omgeving en de spelers fungeren als rolmodel. We richten ons op supporters met overgewicht tussen de 25 en 65 jaar, mannen en vrouwen. Die doelgroep is op andere manieren moeilijk te bereiken en te motiveren. ADO-fit trekt ze over de streep. Inmiddels hebben al 130 supporters meegedaan.”

Hoe werkt ADO-fit?

Tim: “Met hulp van professionele coaches gaan de deelnemers samen aan de slag om persoonlijke doelen te stellen, meer te bewegen, gezonder te eten, te minderen met alcohol, goed te slapen en om te gaan met tegenslagen. Ze krijgen ook tips hoe ze dit in hun dagelijks leven kunnen inpassen en om meer rust en balans te ervaren. Het gaat om 12 trainingen van 90 minuten. En het werkt. We zien dat het de meesten lukt hun conditie te verbeteren, kilo’s kwijt te raken en de bloeddruk te verlagen. Ze doen het samen - allemaal in trainingstenue van ADO Den Haag - en dat motiveert.

Het liefst willen we meer deelnemers. Daarvoor zoeken we nog partners die financieel bijdragen en hun naam aan ADO-fit willen verbinden. Met Menzis als partner zijn we blij. Ze denken mee over de inhoud van het programma.”

‘Bij ADO-fit krijg ik weer zin om te sporten’

Michael van der Ham (38) is supporter van ADO Den Haag en deelnemer aan ADO-fit: “Ik werk hard om van mijn verslaving aan alcohol en drugs af te komen. Begon al te gebruiken toe ik 14 was. Ik volg nu een intensief traject in een kliniek. En om fitter te worden, startte ik in februari met ADO-fit. Best eng in het begin, want ik wist dat je je in de groep moest voorstellen.

Toen ik mijn verhaal vertelde, begon iedereen te klappen. Dat deed me zó goed. Wat ADO-fit voor me doet? Ik heb eigenlijk nooit zo op mijn voeding gelet, at veel zoetigheid. De coaches leren me dat het belangrijk is 5 keer per dag te eten: 3 hoofdmaaltijden en 2 tussendoortjes. Veel groente en fruit, niet elke dag brood, niet te veel vlees. Als hovenier beweeg ik al best veel - zo’n 20.000 stappen per dag - maar bij ADO-fit krijg ik weer zin om te sporten. En wat is er nou mooier om dat bij je favoriete club te doen?”

Wat is de kracht van ADO-fit?

Michael: “De groep maakt het verschil: je wisselt ervaringen uit, leert om te gaan met tegenslagen en krijgt steun als je even in een dip zit. Je kijkt ook samen terug op de afgelopen week: wat ging er goed, wat niet? Daardoor maak ik nu ook bewuste keuzes als het gaat om eten en bewegen. ADO-fit gaf me een nieuwe mindset. Pak ik de trap of de lift? Neem ik een koekje of een appel? Blijf ik op de bank hangen of ga ik sporten?

Kortom, ik ben veel meer gaan bewegen en gezonder gaan eten. Ik krijg ook complimenten dat ik zo goed bezig ben. Al 16 maanden ben ik nuchter. Al is de drang om alcohol of drugs te pakken, soms groot … dat zal altijd een gevecht blijven. Ik kan iedereen ADO-fit aanraden. Behalve Ajax-supporters, want we sporten wel in een ADO-shirtje, hè?!”

Waarom doet Menzis mee?

Christiaan Rademaker, regiomanager Menzis: “ADO-fit sluit heel goed aan bij onze ambitie om de leefkracht van onze verzekerden te versterken. Het probleem is vaak: hoe bereik je de mensen die hulp bij het aanleren van een gezonde leefstijl zo goed kunnen gebruiken? 

Uit onderzoek bij 15 voetbalclubs in Europa blijkt dat veel supporters openstaan voor leefstijladvies als ze dat krijgen onder de vlag van hun cluppie. Dat werkt dus ook bij ADO Den Haag. Supporters zijn gemotiveerd om meer te bewegen en gezonder te eten - ze voelen zich fitter. Wie wil deelnemen, moet dit wel eerst overleggen met z’n huisarts. De deelnemer betaalt eenmalig € 50; wij betalen de rest. Het gaat niet via de basisverzekering, dus je eigen risico wordt niet aangesproken.”