Wandel, beleef en vier!

Bent u op zoek naar een mooie, afwisselende en ook nog inhoudelijke wandelroute? Ontdek het Pad van de Vrijheid dat door het groene landschap rondom Wageningen loopt. Het groen en de natuur geven sowieso rust, ruimte en vrijheid. Vind op het pad ook uit wat vrijheid voor u betekent. Kom in beweging en laat u inspireren!


Waarom komen we in beweging voor vrijheid?

De gedeelde missie van Menzis & Wageningen45

Zoveel mogelijk mensen in beweging voor vrijheid. Dat is de gedeelde missie van het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 (Wageningen45) en Coöperatie Menzis. Dirk Jan Sloots van Menzis legt de samenwerking zo uit: Samen in beweging komen voor vrijheid staat centraal. Bewegen is belangrijk voor een mentale en fysieke gezondheid. Het draagt bij aan gezondheidsbehoud en versterkt de leefkracht.” 

In de eerste etappe vertrekt u vanaf Hotel De Wereld waar op 5 mei 1945 de capitulatie werd besproken. U wandelt richting de Grebbeberg en langs Museum De Casteelse Poort en het Joods Monument. Laat u inspireren en ga wandelen!

Pad van de Vrijheid - routekaart

Conflictarcheoloog Jobbe Wijnen | In de Podcast

"In de eerste etappe loopt het Pad van de Vrijheid langs de militaire begraafplaats en door de bossen van de Grebbeberg. De sfeer in dit bos, met die gekke kronkelende bomen is heel apart. Je ziet ook de kuilen die vroeger dienden als loopgraven. Veel mensen denken dat ze zijn gemaakt door de Nederlanders in 1940, maar dat is niet zo. De loopgraven die je hier ziet zijn in 1944 door de Duitsers gemaakt, nadat ze de Nederlandse hebben dichtgegooid. Als ik zo'n loopgraaf of schuttersput zie, valt de scheiding tussen het heden en het verleden voor mij bijna weg. Dat vind ik heel bijzonder." Vertelt Jobbe Wijnen. Hij is conflictarcheoloog en is te horen in de eerste podcast, waarin hij samen met Lysbeth en Wim de eerste etappe van het Pad van de Vrijheid wandelt. Meer luisteren?

Podcast | Pad van de Vrijheid

Starten met Wandelen? 

Wandelen is fijn, rustgevend en gezond. Bijna iedereen kan wandelen, begin met een rondje door de tuin, het park of een andere groene omgeving en maak het rondje steeds een beetje groter. We helpen u graag op weg met een wandelschema voor beginners, een goede voorbereiding voor een langere tocht en met een lijst met de mooiste natuurgebieden van NederlandBekijk welke tips het beste bij u passen en ontdek hoe leuk wandelen is!

Wandelen is overdenken

Al wandelend ligt de vrijheid vaak voor het oprapen. Tijdens een lange wandeling komt u tot rust, tot een goed gesprek of tot mooie inzichten. Dat ervaarde ook Mieke die op pelgrimstocht naar Santiago ging. Ze vertelt daar aanstekelijk over in deze podcastaflevering. Dus zoekt u inspiratie om een lange wandeling te maken? Luister vooral deze podcastaflevering!

Podcast met Mieke