Welke zorg en vergoedingen zijn er?

Er zijn verschillende manieren om COPD te behandelen, zoals medicijnen en longrevalidatie. Veel zorg voor COPD vergoeden we uit de Basisverzekering. Voor sommige behandelingen heeft u een aanvullende verzekering nodig.

Behandelingen en vergoedingen

 • Ketenzorg, ziekenhuisbehandelingen en medicijnen

  Uw Basisverzekering vergoedt kosten voor het bezoek aan uw arts, onderzoek in het ziekenhuis en kosten voor ketenzorg. Ketenzorg betekent dat een groep zorgverleners samenwerkt aan uw klachten, waarbij uw huisarts uw aanspreekpunt blijft. Ook geneesmiddelen vergoeden we uit de Basisverzekering. Soms geldt voor medicijnen een eigen bijdrage of maximale vergoeding. Dat betekent dat u een deel zelf betaalt. Of u krijgt een vergoeding uit uw aanvullende verzekering.

 • Longrevalidatie of revalidatie

  Heeft u elke dag veel last van COPD, ondanks dat u medicijnen gebruikt? Dan is longrevalidatie geschikt voor u. U leert hoe u omgaat met dat u weinig energie heeft. En u werkt aan dingen die u nog wél kunt. Gaat u naar een zorgaanbieder met een contract met Menzis, dan krijgt u die zorg 100% vergoed.

 • Fysiotherapie voor COPD

  Bij de behandeling van COPD is soms hulp van een fysiotherapeut nodig. Deze helpt u bij het ademen in rust of tijdens beweging. De therapeut geef u ontspanningsoefeningen en leert u een goede manier van hoesten aan. Hierdoor bent u minder benauwd.

 • Programma leefstijlverbetering

  Met COPD is de juiste medicatie belangrijk. En natuurlijk ook het goed gebruiken van die medicijnen of uw inhalator. Maar ook helpt het om regelmatig te bewegen en gezond te eten. Als u COPD heeft en een BMI van 25 of hoger, dan komt u in aanmerking voor de vergoeding van de gecombineerde leefstijlinterventie.

 • Programma stoppen met roken

  Rookt u? Stoppen met roken is het beste wat u voor uw longen kunt doen als u COPD heeft. Vindt u het moeilijk om te stoppen met roken? Dan helpen wij u daar graag bij. We vergoeden één keer per kalenderjaar het programma stoppen met roken, vanuit de Basisverzekering. Gaat u naar een aanbieder die een contract heeft met Menzis, dan heeft u alleen een verwijzing van uw (huis)arts nodig om de kosten vergoed te krijgen.

 • Psychologische hulp

  De diagnose COPD maakt bij iedereen emoties losHeeft u hulp nodig, bijvoorbeeld omdat u zich door de benauwdheid angstig, somber of eenzaam voeltDan vergoeden we psychologische hulp uit de BasisverzekeringU betaalt alleen uw eigen risico. U heeft wel een verwijzing van uw arts nodig en de psycholoog moet in het eerste gesprek een diagnose stellen.

 • Logopedie

  Door uw COPD kunt u kortademig zijn en daardoor moeite hebben met praten. Een logopedist kan u helpen door u te leren hoe u beter kunt ademen. Daardoor gaat het praten ook beter. Bij een medische indicatie vergoeden we logopediuit de Basisverzekering.

 • Vervoer voor zorgafspraken

  Rijdt u geen auto meer en heeft niet genoeg energie om op een andere manier op uw zorgafspraak te komen? Dan kunt u gebruikmaken van zogenaamd 'zittend ziekenvervoer'. U krijgt dan een vergoeding om op uw zorgafspraak te komen met een (rolstoel)taxi.

 • Extra vergoedingen collectieve verzekering

  Bent u via uw werkgever collectief verzekerd bij Menzis? Dan is de kans groot dat u via uw aanvullende verzekering extra vergoedingen krijgt. Denk daarbij aan meer fysiotherapie, diëtetiek of vergoeding van een mindfulness-cursus. Als u recht heeft op deze extra’s, vindt u deze op uw polis in Mijn Menzis. 

Bemiddeling bij wachttijden

Kunt u niet op korte termijn terecht bij uw zorgaanbieder? We zoeken voor u uit of het sneller kan. Dat is vaak zo. Door te bemiddelen bij wachttijden wordt u gemiddeld 48 dagen sneller geholpen. Deze service is gratis en benadeelt andere patiënten niet. U leest er meer over op onze pagina over bemiddeling bij wachttijden.

Kies zelf uw zorgaanbieder

Veel mensen gaan naar een zorgaanbieder waar de huisarts ze naar doorverwijst. Of een zorgaanbieder die dichtbij is. Maar dat hoeft helemaal niet. U bepaalt zelf waar u behandeld wilt worden. In onze Zorgvinder vindt u alle zorgaanbieders met wie we een contract hebben.

Zorgvinder

Op deze pagina staat algemene informatie. Uw arts kan u meer vertellen over uw persoonlijke situatie.