Behandeling darmkanker

De behandeling van darmkanker is een intensieve periode. Voor u en uw omgeving. Welke zorg kunt u krijgen, en welke vergoedingen zijn daarvoor?

In het kort

Darmkanker is in een vroeg stadium heel goed te behandelen. Zijn er uitzaaiingen, dan is de prognose minder goed. Maar ook dan is genezing mogelijk.

Welke behandelmogelijkheden zijn er?

Voor darmkanker bestaan verschillende soorten behandelingen. Voorbeelden zijn een operatie, bestraling en chemotherapie. Of een combinatie van behandelingen.

Neem de tijd om u goed te informeren

Uw arts stelt voor u een persoonlijk behandelplan op. Neem de tijd om de informatie goed door te nemen. Ook kunt u extra informatie op zoeken, bijvoorbeeld op het internet. Heeft u daarna nog vragen? Vraag dan om een gesprek met uw arts.

Waar vindt u informatie over de behandeling?

Er is veel informatie te vinden op internet over de behandeling van darmkanker. De volgende websites bieden goede en betrouwbare informatie:

Ervaringen van anderen

Contact met iemand die zelf ook darmkanker heeft of heeft gehad, blijkt vaak heel waardevol. Hoe krijgt u contact met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt?

  • De website van SPKS: Stichting voor PatiĆ«nten met Kanker aan het Spijsverteringskanaal
  • Ook discussiegroepen over omgaan met kanker kunnen houvast bieden. Als deelnemer van kanker.nl kunt u zelf ook uw ervaringen delen of vragen stellen.
  • Er zijn inloophuizen waar u en uw familie en vrienden zonder afspraak kunnen binnenlopen voor een gesprek, voorlichting, contact en activiteiten. Met de Verwijsgids vindt u een inloophuis in de buurt.

Kies uw eigen ziekenhuis

Veel mensen gaan naar het ziekenhuis waar de huisarts ze naar doorverwijst. Of een ziekenhuis dat dichtbij is. Maar dat hoeft helemaal niet. U bepaalt zelf in welk ziekenhuis u behandeld wilt worden. In onze Zorgvinder vindt u, naast de ziekenhuizen, alle zorgaanbieders met wie we een contract hebben.

Sommige ziekenhuizen hebben meer ervaring met een bepaalde behandeling. De Zorgvinder helpt u om de kwaliteit van ziekenhuizen te vergelijken voor de 30 meest voorkomende behandelingen. Zo kunt u een goede keuze maken. 

Zorgvinder

Vergoedingen

De Basisverzekering vergoedt alle kosten die te maken hebben met uw behandeling: de huisartsbezoeken, de behandeling in het ziekenhuis en eventuele medicijnen of een second opinion. Wel betaalt u het eigen risico. Soms heeft u ook recht op andere vergoedingen, bijvoorbeeld voor:

Bemiddeling bij wachttijden

Kunt u niet op korte termijn terecht bij uw zorgaanbieder? We zoeken voor u uit of het sneller kan. Dat is vaak zo. Door te bemiddelen bij wachttijden wordt u gemiddeld 48 dagen sneller geholpen. Deze service is gratis en benadeelt andere patiĆ«nten niet. U leest er meer over op onze pagina over bemiddeling bij wachttijden.

Op deze pagina staat algemene informatie. Uw arts kan u meer vertellen over uw persoonlijke situatie.