Restitutiepolis of naturapolis: het verschil

U kunt bij ons kiezen uit 3 Basisverzekeringen. Menzis Basis Voordelig en Menzis Basis zijn naturapolissen. Menzis Basis Vrij is een restitutiepolis. Wat is het verschil tussen natura en restitutie?

In het kort: natura en restitutie 

Met een naturapolis kunt u kiezen voor zorgverleners met een contract. Als u naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat, dan betaalt u een deel zelf. Een naturapolis is goedkoper dan een restitutiepolis.

Bij een restitutiepolis krijgt u een volledige vergoeding en heeft u meer keuzevrijheid tussen zorgaanbieders. Een restitutiepolis is duurder dan een naturapolis.

Naturaverzekering: zorgaanbieder met een contract

 • Menzis Basis Voordelig en Menzis Basis zijn een naturapolis.
 • U heeft een ruime keuze uit goede zorgaanbieders waarmee Menzis een contract heeft.
 • Als u naar een zorgaanbieder gaat waarmee we een contract hebben, dan betalen wij uw zorgkosten direct aan uw zorgaanbieder.
 • Gaat u naar een zorgaanbieder zonder contract met Menzis? Dan betaalt u de rekening eerst zelf. 
 • Voor zorg van een zorgaanbieder zonder contract krijgt u een deel van de kosten vergoed: 65 tot 100% bij Menzis Basis Voordelig en maximaal 75 tot 100% bij Menzis Basis. De vergoeding verschilt per zorgsoort. 
 • De vergoeding bij zorgverleners zonder contract is lager. Daarom is een naturapolis goedkoper dan een restitutiepolis.

Restitutieverzekering: kies zelf uw zorgaanbieder

 • Menzis Basis Vrij is een restitutiepolis.
 • De meeste vrijheid in het kiezen van uw zorgaanbieder: voor de vergoeding van zorg uit de Basisverzekering maakt het niet uit of uw zorgverlener een contract met Menzis heeft of niet. 
 • Gaat u naar een zorgaanbieder die een contract met Menzis heeft? Dan betalen wij uw zorgkosten direct aan de zorgaanbieder.
 • Gaat u naar een zorgaanbieder zonder contract? Dat betaalt u de rekening eerst zelf. Daarna vergoeden wij uw kosten. U krijgt 100% vergoed.
 • Heeft de zorgaanbieder zonder contract onredelijk hoge tarieven? Dan krijgt u het deel dat onredelijk hoog is niet vergoed.

Zo bepaalt Menzis wat redelijke tarieven zijn

Voor sommige zorg is er een wettelijk vastgesteld tarief. De zorgaanbieder mag dan geen hoger tarief rekenen. Is er geen wettelijk tarief vastgesteld? Dan kijken we naar de tarieven die gehanteerd worden in de plaats of regio van de zorgaanbieder.

Bent u het niet eens met onze vergoeding? Bel ons dan. We bekijken de vergoeding dan opnieuw. Komen we er niet uit? Als u wilt, kunt u een klacht indienen.

Zo is de premie opgebouwd

Hoe is de premie van de Basisverzekering opgebouwd? We leggen het uit. 

Lees verder

Uw premie verlagen

Uw premie voor de Basisverzekering verlagen? Dat kan op 3 manieren. 

Lees meer