Begeleiding naar een gezondere leefstijl met de GLI

Steeds meer Nederlanders hebben te maken met overgewicht. Dit geeft meer kans op ziekte. Maar afvallen is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Vanaf begin dit jaar wordt daarom een speciaal 2-jarig programma vergoed uit de basisverzekering: de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Een leefstijlcoach helpt mensen om gezonder te leven.

De GLI is een combinatie van behandelingen gericht op gezondere voeding, meer bewegen én verandering van gedrag. Het programma richt zich op mensen met een BMI van 25 of hoger. De huisarts bekijkt aan de hand van een aantal criteria of iemand in aanmerking komt voor de GLI en verwijst vervolgens door naar een leefstijlcoach.

De leefstijlcoach

Ellen Huisman, leefstijlcoach bij Elfit in de gemeente Oldambt: “De deelnemers aan de GLI hebben eerst een gesprek met mij. Er komen allerlei zaken aan bod. Zoals: wat is de medische voorgeschiedenis, wat eet iemand, rookt hij en hoe voelt hij zich? Ik maak samen met de deelnemer een overzicht van de zaken die een rol spelen bij het overgewicht.”

Vervolgens bespreekt de leefstijlcoach samen met de deelnemer de doelen om het gedrag te veranderen, meer te bewegen of te sporten en de gezondheid te verbeteren. De GLI duurt 2 jaar en er zijn 2 fasen: een behandel- en een onderhoudsfase.

In de gemeente Oldambt is gekozen voor de leefstijlinterventie Beweegkuur. Dit programma is onderdeel van de GLI.

De fases

In het eerste jaar zijn er na het intakegesprek 7 vervolggesprekken met de leefstijlcoach. In het tweede jaar zijn er 5 vervolggesprekken. “Als ik een eerste intake heb gehad met de deelnemer, verwijs ik door naar de fysiotherapeut. Deze kijkt naar het lichaam en hoe het staat met de bewegingen. Met andere woorden: wat kan een deelnemer doen?”, vertelt Ellen Huisman.

Daarnaast spreekt de deelnemer met een diëtist voor een persoonlijk voedingsadvies. Ellen: “Er zijn dus 3 professionals naar wie iemand toegaat voordat hij start met sporten. De leefstijlcoach om doelen te stellen, de fysiotherapeut om te kijken wat iemand kan, en de diëtist om een voedingsadvies te bespreken.”

Overkoepelende functie

“De leefstijlcoach heeft een overkoepelende functie. Zo hou ik contact met de fysiotherapeut en de diëtist. De deelnemers gaan 2 keer per week sporten. Als ze niet komen, dan word ik geïnformeerd en neem ik contact met hen op over hun afwezigheid”, legt Ellen uit. “Zo houden we hen scherp en gemotiveerd.”

Vergoeding vanuit basisverzekering

Deelname aan de GLI wordt vergoed vanuit de basisverzekering van Menzis. Dit geldt voor de intakes met de leefstijlcoach, de fysiotherapeut en de diëtist, en voor de groepsbijeenkomsten. Het eigen risico wordt niet aangesproken. Het sportabonnement moet de deelnemer wel zelf betalen.
In de regio Noord werken de gemeenten Oldambt en Veendam samen met Menzis om de GLI én het sporten beide te vergoeden voor mensen met een GarantVerzorgd-verzekering.