Behandeling borstkanker

De behandeling van borstkanker is een intensieve periode. Voor u en uw omgeving. Informeer u goed over behandelmogelijkheden en kies een ziekenhuis waar u zich prettig bij voelt.

Welke behandelingen zijn er? 

Borstkanker is in een vroeg stadium goed te behandelen. Zijn er uitzaaiingen? Dan is genezing ook mogelijk, maar is de prognose minder goed. Voor borstkanker zijn er verschillende soorten behandelingen. Zoals een operatie. bestraling, chemotherapie en een hormoonbehandeling. Vaak kiezen artsen voor een combinatie van behandelingen.

Neem de tijd om u goed te informeren

Uw arts maakt voor u een persoonlijk behandelplan. Neem de tijd om alle informatie goed te lezen. Of zoek naar meer informatie, bijvoorbeeld op het internet. Heeft u daarna nog vragen? Vraag dan om een gesprek met uw arts.

Informatie over behandelingen

Er is veel informatie over de behandeling van borstkanker. De volgende websites geven goede en betrouwbare informatie:

Kies uw eigen ziekenhuis

Veel mensen gaan naar het ziekenhuis waar de huisarts ze naar doorverwijst. Of een ziekenhuis dat dichtbij is. Maar dat hoeft helemaal niet. U bepaalt zelf in welk ziekenhuis u behandeld wilt worden. In onze Zorgvinder vindt u, naast de ziekenhuizen, alle zorgaanbieders met wie we een contract hebben.

Sommige ziekenhuizen hebben meer ervaring met een bepaalde behandeling. De Zorgvinder helpt u om de kwaliteit van ziekenhuizen te vergelijken voor de 30 meest voorkomende behandelingen. Zo kunt u een goede keuze maken. 

Zorgvinder

Hoe zit het met de vergoeding?

De Basisverzekering vergoedt alle kosten die te maken hebben met uw behandeling: huisartsbezoek, de behandeling in het ziekenhuis en eventuele medicijnen. Wel betaalt u het eigen risico. Soms heeft u ook recht op andere vergoedingen, bijvoorbeeld voor:

Ervaringen van anderen

Ervaringen delen met iemand die borstkanker heeft of had is vaak heel waardevol. Op de website van de borstkankervereniging zijn links te vinden naar verschillende fora, discussiegroepen en regionale contacten. 

Er zijn ook discussiegroepen over omgaan met kanker. Daar bespreken patiënten wat zij tegenkomen en hoe ze daarmee omgaan. U kunt zelf ook uw ervaringen delen of vragen stellen. 

Er zijn speciale inloophuizen waar u en familie en vrienden zonder afspraak kunnen binnenlopen voor een gesprek, voorlichting, contact met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt en verschillende activiteiten. In de Verwijsgids vindt u een inloophuis bij u in de buurt.

Apps

In Owise borstkanker kunt u bijvoorbeeld uw behandelplan bewaren, een dagboek bijhouden en gesprekken met uw arts opnemen.

Apple

Android 

Mammarosa Borstkanker geeft informatie over borstkanker voor mensen die geen Nederlands spreken.

Apple

Android

Bemiddeling bij wachttijden

Kunt u niet op korte termijn terecht bij uw zorgaanbieder? We zoeken voor u uit of het sneller kan. Dat is vaak zo. Door te bemiddelen bij wachttijden wordt u gemiddeld 92 dagen sneller geholpen. Deze service is gratis en benadeelt andere patiënten niet. U leest er meer over op onze pagina over bemiddeling bij wachttijden.

Op deze pagina staat algemene informatie. Uw arts kan u meer vertellen over uw persoonlijke situatie.