centering zwangerschap

CenteringZwangerschap

CenteringZwangerschap (ook wel: CenteringPregnancy) is een vorm van verloskundige zorg waarbij zwangere vrouwen een actieve rol spelen. In groepsbijeenkomsten spreken vrouwen, die rond dezelfde tijd zijn uitgerekend, uitgebreid over zwangerschap, gezondheid, leefstijl, bevalling en babytijd. Dat heeft veel voordelen; vrouwen voelen zich beter voorbereid en zekerder. Ook blijkt uit onderzoek dat vrouwen eerder stoppen met roken en dat er minder vroeggeboortes voorkomen.

Geboorte- & zwangerschapszorg

Vanaf 1 januari 2024 wordt Centering Zwangerschap vergoed vanuit de Basisverzekering. Menzis werkt samen met zorgaanbieders in de regio om deze vorm van verloskundige zorg mogelijk te maken.

 

Meer over CenteringZwangerschap

Na het 1e individuele consult vinden de vervolgcontroles tijdens de zwangerschap plaats in groepsverband. Tijdens de groepssessie staan voorlichting, het uitwisselen van kennis en ervaringen centraal. Bert Horlings, zorgexpert eerstelijns geboortezorg bij Menzis: “We vinden het belangrijk dat zwangeren in onze regio’s altijd de keuze hebben tussen individuele of groepsbegeleiding. CenteringZwangerschapis een bewezen vorm van zorg, waarmee vrouwen en hun partners beter zijn voorbereid op de geboorte en de periode daarna.” Uit onderzoek van TNO bleek dat vrouwen die CenteringZwangerschap-zorg kregen, gezonder leven. Zo stoppen zij bijvoorbeeld vaker met roken, gebruiken minder alcohol in de eerste 6 weken na de bevalling. Ook blijkt dat meer vrouwen starten met borstvoeding en er waren minder vrouwen met hoge bloeddruk-problemen tijdens de zwangerschap.

Wilt u gezonder leven?

Gezonder leven is soms moeilijk. Hoe te beginnen en waar kunt u terecht? Voor iedereen die gezonder wil leven, is er de leefkrachtwijzer. Neem een paar minuten de tijd om deze vragenlijst in te vullen. U krijgt aan het eind tips en adviezen waar u meteen mee aan de slag kunt. Ook ontdekt u wat u vergoed krijgt en waar u terecht kunt voor het gezonde steuntje in de rug. 

Leefkrachtwijzer

Zorg voor uw leefkracht

Zorg voor leefkracht | Podcast

Stelt u zich eens voor, u bent ziek. Dan wilt u zich beter voelen. Als u gezond bent, wilt u dat blijven. Maar hoe blijft u gezond, en waar vindt u die zorg? En hoe kan Menzis dat steuntje in de rug zijn wat u nodig heeft. Iedere week hoort u van podcast-host Kim hoe zij op zoek gaat naar leefkracht. U krijgt iedere week een verrassend antwoord. Hoe krijgt u bijvoorbeeld meer energie, scherpe tanden of u krijgt levensreddende tips. Benieuwd? Ga naar uw favoriete podcast-app, abonneer en luister!

Kies podcastkanaal

Zorg voor leefkracht - home